Măscăriciul

De când vânam bilete la aceasta piesă…de luni de zile…tot sunam şi primeam acelaşi răspuns: “Ne pare rău dar nu mai sunt bilete”. Dar, şi în această situaţie, am răzbit pe ultima sută de metri, pe final de stagiune.

Piesa după dramaturgul Cehov este o veritabilă jonglare cu râsul şi plânsul, cu comicul şi cu dramaticul, cu lacrimile şi cu zâmbetele.

Când am intrat în sala mi-am zis – ce dezordine pe scenă. Lucrurile aruncate la întâmplare parcă anticipează destinul personajului principal.

Piesa începe într-o lumină difuză, mijeşti ochii să zăreşti intrarea actorului şi ciuleşti urechile să auzi vorbele spuse printre înghiţituri de băutură.

Horaţiu Mălăele îmbracă straiele lui Vasili Vasilici Svetlovidov, un actor nefericit cu o carieră de 40 de ani, veşnic fidel scenei, aplauzelor stinse, luminilor estompate şi recuzitei ponosite. Nicolae Urs – un actor deasemenea de excepţie, joacă rolul sufleorului – Nikita Ivanici, o interpretare tare faină, un personaj care completează statutul de actor al lui Vasili.

Cei doi se pun pe vorbă şi pe depănat amintiri dulci amărui la un pahar, două, trei, de vodka. Îşi aduc aminte de succese, de verva aplauzelor de altădata, de căderi, de iubirile trecute. Tragicul este camuflat în accentele comice.

Tare haioase sunt scenele când mimează împreună înfruptarea dintr-un copios prânz, când sufleorul Nikituşka se înhamă să interpreteze roluri a căror replici le ştie cu sfinţenie, când citeşte ca o cizmă discursul pentru mai marele actor, când Vasili evocă scene din diverse piese…Cehov…Shakespeare…Lear…

Nu mi s-a mai întâmplat ca la o piesă publicul să râdă la unison şi să înceapă să aplaude fără să o ceară momentul piesei.

Şi după această reprezentaţie afirm că Horaţiu Mălăele este actorul meu preferat de pe scena teatrului.

Îmi pare că joacă teatru într-un mod autentic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s