Şase pălării gânditoare – Edward de Bono

Din ciclul “ce să-mi fac dacă nu pot pleca fără o carte din librării”, acum ceva timp eram cu câteva colege într-o librărie, în căutarea unui cadou. M-au pierdut repede, căci mă postasem în faţa unui raft şi priveam la potenţiali parteneri de lectură. Am ieşit de acolo cu şase pălării. Toate erau colorate şi gânditoare. Am lecturat cartea cu mare drag, am cultivat-o în cadrul echipei la locul de muncă şi am dus-o sub formă de prezentare la un training de abilităţi de prezentare.

Cartea spune că “gândirea reprezintă resursa supremă a omenirii’. În acelaşi timp, este un proces complex, care poate crea confuzie. Cele şase pălării vin cu conceptul de delimitare al emoţiilor de spiritul precaut, cel ludic, logic, sau optimist. Pălăriile reprezintă direcţii, descrieri ale comportamentelor, nu ale oamenilor. Este important să fie înţeles faptul că metoda nu ajută şi chiar devine periculoasă dacă este folosită greşit – cu scopul de a pune etichete. Utilizarea constructivă presupune ca fiecare membru să poarte prin rotaţie toate pălăriile, astfel folosindu-se la maxim inteligenţa şi experienţa fiecăruia. Acest proces de gândire este orientat către comportament şi nu personalitate. Poate fi folosit la începerea unui proiect nou, o şedinţă, reuniune sau rezolvarea unui conflict.

Pălăria albă

Albul este o culoare neutră, ne duce cu gândul la obiectivitate, concret, cifre, informaţii.

Pălăria albă este legată de informaţie, redată prin fapte sau cifre.

Când folosim pălăria albă, ne focusăm gândirea pe întrebări de genul: “De ce informaţii avem nevoie, de unde facem rost de ele?”

Această pălărie este folosită de obicei în partea de început a unui proiect, când colectăm datele de care avem nevoie, dar o putem utiliza şi în partea de final, ca o modalitate de evaluare.

Albul poate fi asociat cu o foaie de hârtie albă, pe care urmează să ne punem planul de bătaie. Persoana care poartă această pălărie, vine doar cu fapte şi date concrete, este neutră şi nu prezintă argumente.

Pălăria roşie

Culoarea roşie sugerează furie, patimă, vine cu un punct de vedere emoţional.

Pălăria roşie este folosită pentru exprimarea dorinţelor, sentimentelor, a propriului punct de vedere.

Când o persoană poartă această pălărie, acţionează folosind intuiţia: “Simt că această direcţie este una riscantă. Simt că folosind această strategie nu ne vom atinge obiectivele.”

Poate fi util ca pălăria să fie folosită la începutul şedinţei sau proiectului, pentru a lua pulsul lucrurilor folosind intuiţia şi încă o dată spre final, pentru a valida dacă sentimentul de la început cu privire la proiect, e acelaşi.

Procesul pălăriilor oferă un loc bine delimitat emoţiilor, deoarece acestea sunt puternice, iar omiterea sau ascunderea acestora poate duce la pânda lor sau pot lucra tacit şi deloc constructiv, pe durata reuniunii.

Pălăria roşie solicită expunerea emoţiilor fără a le argumenta sau a le căuta logica.

Pălăria neagră

Negrul indică sobrietate, seriozitate, prudenţă.

Pălăria neagră scoate la iveală punctele slabe ale unei idei. Aceasta este cea mai importantă şi cel mai des folosită.

Ea ne pune în ipostaza de a fi prudenţi şi precauţi, de a analiza problemele. Poate fi folosită în faza de proiectare sau cea de evaluare. Scoate la iveală problemele ce pot apărea pe parcurs, riscurile la care ne putem expune dacă adoptăm cutare strategie.

Pălăria galbenă

Galbenul semnifică pozitivism, optimism.

Pălăria galbenă are rolul de a căuta valoarea şi de a avea o gândire constructivă. Dacă pălăria neagră are în vizor evaluarea dintr-un punct de vedere negativ, pălăria galbenă vizează aspectul pozitiv.

Când purtăm pălăria galbenă venim cu idei, sugestii şi propuneri. Purtând această pălărie suntem optimişti în expunerea unei ipoteze, însă suntem nevoiţi să argumentăm atitudinea pozitivă prin deducţie logică, experienţă sau informaţii. Dacă pozitivismul nu e argumentat, suntem în zona de intuiţie şi sentiment, specifice pălăriei roşii.

Pălăria verde

Verdele semnifică vegetaţie, creştere, creativitate, energie.

Pălăria verde este simbolul ideilor. Când purtăm această pălărie, venim cu idei noi, sau le fructificăm pe cele existente.

Ideea de provovare este specifică acestei pălării, pentru că, prin provocare dăm un bobârnac gândirii curente şi o scoatem din tipare. Astfel dăm curs imaginaţiei şi curg ideile.

Esti indicat ca fiecare participant să fie provocat să poarte această pălărie, deoarece mulţi oameni sunt de parere că doar cei talentaţi pot fi creativi, ceea ce e greşit.

Pălăria albastră

Albastrul este o culoare rece, este culoarea cerului.

Pălăria albastră are rolul privirii de ansamblu. Acestei pălării îi revine sarcina de a controla procesul gândirii.

La începutul sesiunii, pălăria albastră enunţă situaţia. În timpul şedinţei se asigură de disciplină. Pălăria albastră este cea care se ocupă de organizare şi anunţă momentul când pălăriile se schimbă între ele. Ea poate fi purtată de managerul de proiect. El solicită la final rezultatele şi poate iniţia ulterioare întâlniri. “Un balet are nevoie de un coregraf care să-l dirijeze într-o succesiune. Pălăria albastră este purtată atunci când vrem să facem coregrafia paşilor gândirii.”

Metoda pălăriilor reprezintă un mod de a lucra sau lua decizii, într-un mod organizat. Folosind această metodă explorăm, pe rând, toate aspectele unei situaţii date, de la intuiţie până la precauţie. Faptul că procesul de gândire foloseşte această metaforă a pălăriilor, antrenează oamenii în sesiunea de gândire şi facilitează gândirea organizată (când te gandeşti la simbolul pălăriei verzi, îţi vine în minte ideea de vegetaţie, de nou, de creaţie).

Un alt aspect benefic este acela că, pe parcursul unei şedinţe şi oamenii ursuzi şi precauţi pot fi optimişti sau creativi, sau îşi pot mărturisi sentimentele cu privire la startul unui proiect.

În final lansez o provocare către cititorul rebel, să-şi ia echipa la o adunare în ONG-ul din care face parte şi, cu şapca într-o parte, să pună pe picioare un proiect îndrăzneţ.

Pe cititorul corporatist îl invit să ia loc la masa de discuţii şi să se prezinte cu o tolbă de pălării colorate. Sunt sigură că toate cămăşile apretate de la masă se vor bucura de puţină culoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s