…când totul se surpă în stomac

Ana a primit o mansardă…o mansardă-glaciară numai a ei. E mare şi spaţioasă. Are un perete-gheţar, oblic, din geam. Sticlă transparentă de sus până jos. Un perete e înveşmântat cu teancuri de cărţi aşezate ordonat, în ordinea alfabetică a autorilor. Ceilalţi trei sunt îmbrăcaţi în oglinzi. Patul e o saltea tare, ce şade la poalele geamului. Când stă în pat, vede cerul expresiv. Face fel de fel de grimase, râde cu soare sau uneori se plânge pe geamul ei.

Într-un colţ de cameră, îi stau gândurile, aşezate pe clapele unui pian vechi. Îşi duc viaţa în simfonii grave. Lângă pat – o vază, cu ghiocei şi cu o perlă în apă, fidelă pe veci tulpinilor tăiate.

Dăinuie un susur surd de haos îngheţat. Totul e alb. Aici, înăuntru, trăieşte ea, desculţă pe podeaua rece.

 

Jos nu stă nimeni. Uneori scârţâie un toc de uşă…e prizonier sub greutatea uşii cu grilaje de fier.

Se aude un cântec de harpă. Ana sare de pe saltea şi se înarmează cu curaj să coboare în întuneric. Iese din culcuş, caută întrerupătorul, nu îl găseşte. Coboară încet pe scări, treaptă cu treaptă. De jos simte un vag miros de iasomie şi flori de tei.

Zăreşte o uşă întredeschisă. Întrevede o cameră caldă. Pe pereţi jocuri inefabile de culori. Perdele de mătase rose cu draperii groase precum cortinele unui teatru. Nu e pat în cameră, e doar un leagăn mare legat de grindă. Pe podea, într-un colţ, un amalgam de pensule mari şi palete de culori, creioane şi foi de hârtie scrise în grabă, pene de păsări multicolore şi o cheie sol, fugară, dezertoare de pe portativul ei.

Ana priveşte frapată acest unghi de lume. Simte un fior rece direct din stomac.

Se dă înapoi, iese din cameră şi în capul scărilor îşi trage sufletul. Parcă a alergat necontenit până acum. În tandem cu răsuflarea ei, aude un şuier puternic de sus din mansardă.

Totul se surpă într-o clipită. Albul prinde culoare, gândurile se lovesc de pensule. Vaza se sparge, perla rupe vraja anilor singuratici. Gheaţa se topeşte.

Cioburi…

Dezordine…

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s