În casa măicuței

Copilăria şade acasă, în oraşul natal, în falduri de rochii în miniatură, în priviri îngheţate de păpuşi, în cutia cu nasturi multicolori a mamei şi în vrafurile de cărţi. Culorile copilăriei îşi pierd din strălucire sub semnul timpului. El goneşte ca nebunul şi presară din zbor praf de paloare peste amintiri şi oameni.
În casa măicuţei de departe e un altfel de timp, mai blând şi mai îngăduitor. Aici el rescrie copilăria cu un alt condei, o altă caligrafie.
În casa măicuţei se dă trezirea cu mieunat de motan înfometat. Se vorbeşte cu sonorul dat la maxim (parcă au înghiţit difuzoare oamenii de prin locurile astea) şi se trăieşte în linişte…o linişte dulce, prea dulce.
Aici miroase veşnic a aşternuturi scăldate în miresme florale, miroase a curat, a pâine frământată în casă, a cozonaci cu nucă şi cacao, exact ca cei de odinioară.
Şoşoiul din copilărie e acum mai mic şi mai dolofan, cu urechi scurte, castanii şi ochi maronii.
Pe lânga casa măicuţei, greierii au răgaz să concerteze în tihnă, în gama lor preferată şi licuricii să se plimbe în voie, cu lanternele aprinse în frunte.
Şi în casa măicuţei timpul mă uită, ca şi atunci, în pat, cu capul în mâini, pierdută în faţa unei cărţi delicioase. E timp să savurezi fiecare rând şi joc de cuvinte,să adulmeci metafore şi poveşti, unele mai ludice, altele mai serioase. E timp şi pentru imaginaţie, cât să îşi facă damblaua.
Timpul e îngăduitor şi cu mama. Când şi când îi mai aduce în dar cearcăne cu sidef, o încreţitura pală în coada ochilor şi podoabe albe în păr, dar nu multe…şi mama nu se sfieşte să le poarte.
În casa măicuţei timpul are timp să respire, să fie. Are timp să corespondeze cu raţionalul, din stomac, prin oftaturi şi râsete care se trimit cu un curier rapid, pe ruta ecoului.
Păcat că nu există curier şi pentru mângâierile mamei, pe creştet.
Dar dincolo de timp, spaţiu şi orice altă coordonată de orice fel, un lucru e cert: iubirea mamei nu îmbătrâneşte, nu îşi pierde din culoare, iubirea mamei e nemuritoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s