The Tipping Point – Malcolm Gladwell

Cartea The Tipping Point mi-a fost recomandată de profesoara cursului de stilism vestimentar din cadrul Dalles Go, pe care l-am urmat în urmă cu cateva luni.

Am pus-o la momentul respectiv pe lista de cărţi de citit şi am vânat-o în biblioteca Bookster.

Este o carte din care am înteles cum funcţionează lansarea unei idei, a unui mesaj, cum se propagă în societate – exact ca o tendinţă în modă.

Cu noţiunile din carte am aflat cum pot face ca oamenii să afle de produsul meu, de serviciul pe care îl ofer, cum se creează o “epidemie”, ceva viral, un mesaj aderent.

Ce mi-a plăcut mult şi am reţinut este că, oamenii care joacă un rol important în crearea epidemiilor sociale, sunt de 3 feluri:

  • experţi
  • conectori
  • vânzători

Experţii sunt precum nişte bănci de informaţii. Un exemplu foarte concludent din carte, care m-a făcut să înţeleg mai bine cum este un expert, este relevat în cazul companiei Lexus. În 1990, când compania a lansat prima linie de maşini de lux, şi-au dat seama la scurt timp că maşina are 2 defecte majore şi au decis să le retragă de pe piaţă. Au decis ca, în ziua când au anunţat oficial retragerea, să trateze individual fiecare client care achiziţionase o astfel de maşină. Aceşti oameni care şi-au cumpărat primii maşina erau de fapt experţi, oameni care sunt dispuşi să îşi asume un risc şi să cumpere un model nou şi recent lansat, sunt specialiştii în maşini. Cu alte cuvinte, experţii sunt acei oameni la care mergem să cerem un sfat atunci când vrem să abordăm o idee, să cumpărăm un produs, serviciu. Pentru compania Lexus era important ca aceşti oameni să vorbească mai departe cu respect despre ei şi să îi recomande.

Al doilea tip, conectorii, sunt acei oameni care au darul de a aduce lumea laolaltă. Dacă vi s-a întâmplat ca la o petrecere, un eveniment sau seară de networking să daţi peste oameni care vă recomandă alţi sau altor oameni cu interese comune, să vă facă cunoştinţă cu ei, atunci aceştia sunt conectorii. Sunt genul de oameni observatori, sunt o combinaţie între curiozitate, încredere în sine, sociabilitate şi dinamism. Ei au tangenţe cu mai mule lumi şi au talentul de a le aduce la un loc.

Dacă experţii deţin informaţiile, conectorii le împrăştie.

Pe vânzători, cred că îi ştim cu toţii, de fapt cred că NE ştim cu toţii.

Dincolo de crearea epidemiilor, în momentul în care un produs nou apare pe piaţă, oamenii au diverse comportamente.

În funcţie de acestea, ei pot fi delimitaţi în:

Inovatorii – ei sunt cei mai aventuroşi, ei cumpără tehnologie de ultimă oră.

Adepţii timpurii – lideri de opinie ai comunităţii, oameni respectaţi, care urmăresc ce fac inovatorii, apoi îi urmează.

Majoritatea timpurie – sunt masele precaute, sceptice.

Majoritatea târzie – ei nu fac nimic până când cei mai respectaţi nu încearcă primii.

Codaşii – sunt cei mai tradiţionalişti, care nu văd un motiv pentru care ar face schimbarea.

Deci, cum ajung inovaţiile sa fie “traduse”?

Ele pot fi “traduse” de către experţi – explicându-le, de către vânzători – reformulând totul într-un limbaj şi înţeles afectiv pentru clienţii săi, iar conectorii intermediind între mai multe segmente sociale.

Un alt lucru important pe care îl aduce în prim plan autorul, este acela că dobândim o imunitate din ce în ce mai crescută, în sensul în care, dacă în anii ’90 oamenii primeau 4 mailuri şi le citeau cu atenţie şi scriau răspunsuri lungi şi elegante, astăzi suntem invadaţi de mailuri, le citim superficial şi răspundem în funcţie de prioritate şi importanţă.

Când oamenii sunt acaparaţi de informaţii, vor alege mai degrabă să ceară o recomandare de la cineva cunoscut, un prieten, un om în care are încredere şi care se pricepe în acel domeniu – aşadar Word of Mouth. Oralitatea este cea mai pregnantă formă de comunicare la care încep să răspundă din ce în ce mai mulţi dintre noi.

Pentru mine, The Tipping Point este o carte pragmatică, plină cu diverse studii care reflectă cum putem influenţa răspândirea unui mesaj.

În încheiere recomand cartea antreprenorilor şi oamenilor preocupaţi de social.

Eu am fugit să îmi caut experţii, conectorii şi să îmi rafinez stilul de vânzare. 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s