Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking – Susan Cain

Dragi frați introvertiți, mai mari și mai mici,

Ne-au descoperit! Ne-au analizat îndelung, au făcut mii de cercetari şi ne-au descoperit.

Au descoperit că suntem mai singuratici, foarte sensibili şi mai puţin vorbăreţi.

Susan Cain pune cap la cap aceste cercetări şi povesteşte despre puterile introvertiţilor în cartea numită : „Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking.”

Pe parcursul a aproape 300 de pagini, autoarea îi urcă pe toţi introvertiţii pe o scenă mare, cu un public de milioane de oameni şi îi divulgă în toată splendoarea lor. 🙂

Introvertiţii sunt acei oameni solitari, foarte fini observatori, oameni creativi şi intuitivi. Studiile spun despre ei că îndrăgesc arta şi frumuseţea fizică, sunt persoane empatice, simt emoţii foarte puternice, gândesc mult şi într-o manieră destul de complexă. Sunt sensibili la privelişti, sunete, mirosuri şi au tendinţa de o observa subtilităţi care pot scăpa din vederea altor oameni.

Ei sunt acei oameni pe care îi vezi la petreceri mai retraşi, mai într-un colţ, antrenaţi în discuţii unu la unu.

Carl Jung îi vedea pe introvertiţi ca pe nişte “educatori şi promotori ai culturii, care demonstrează valoarea vieţii interioare, atât de dureros neglijate în civilizaţia noastră.”

Aceştia, pentru a “înflori”, au nevoie de singurătate, pentru că acolo sălăşluieşte puterea lor de a crea.

În singurătate au creat şi descoperit teorii importante, mari genii precum Newton – teoria gravității, Einstein –  teoria relativității, Van Gogh, Chopin, Marie Curie sau Darwin.

Dacă extrovertiţii sunt consideraţi lideri în domenii publice, introvertiţii sunt lideri în domenii teoretice şi estetice (filosofii, artă, scrierea de cărți profunde sau noi tehnologii în artă).

Susan Cain spune că introvertiţii nu îşi dezvăluie potenţialul la adevărata lui valoare în spațiile de lucru de tipul open space din marile companii, acolo unde se încurajează munca în echipe. Un astfel de mediu le scade productivitatea și afectează memoria.

Dacă în ultima vreme societatea mizează pe oameni dezinvolţi, aceia care au initiaţivă (deşi pun riscul pe planul doi), introvertiţii sunt aceia care măsoară lucrurile înainte de a lua o decizie şi au o gândire critică.

Prin cartea de faţă, autoarea nu încearcă să subestimeze puterile extrovertiţilor, ci doar să dezvaluie puterile introvertiţilor şi să arate faptul că un introvertit şi un extrovertit fac echipă foarte bună, în relaţii de prietenie, afaceri, dar şi în relaţie de cuplu.

Într-o astfel de echipă, introvertul vine cu puterea de a inspecta, iar extrovertul – cu puterea de a reacţiona; introvertul vine cu digerarea informaţiilor pentru a ajunge în profunzimea lor, cu un stil de lucru cu acurateţe, iar extrovertul vine cu determinarea şi viteza în a face lucrurile să se întâmple.

Susan Cain vorbeşte în carte de conceptul de sensibilitate la recompensă, care este mai ridicată la extrovertiţi, (pentru ei sociabilitatea e o formă a sensibilităţii la recompensă), ei sunt mai atenţi la a primi recompense, în timp ce introvertiţii se protejează în faţa dezamăgirilor şi îşi controlează senzaţiile de dorinţă şi entuziasm. Introvertiţii sunt atenţi, în schimb, la nişele de refacere – de exemplu, după susţinerea unui discurs în faţa a sute, mii de oameni, aceştia simt nevoia să fugă într-un loc numai al lor, unde să fie numai ei şi să se “refacă”, să se “reîncarce’.

Un alt aspect interesant din punctul meu de vedere şi o întrebare pe care am tot avut-o în minte ceva vreme, că tot trăim într-o lume a vânzărilor, ei bine în carte mi se confirmă încă o dată că şi introvertiţii vând, puterea lor de a vinde vine însă din capacitatea de a asculta omul din faţa lor.

Ca să închei în aceeaşi notă în care am început, dragii mei, să ne retragem în singurătate şi să ne bucurăm de puterile pe care le avem.  🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s