A murit Doru

În camera numărul 14 aparatele vorbesc în șoaptă, molfăie o fărâmă de viață. De pe hol se aude un murmur continuu, de roți de scaune cu rotile si mers sacadat.
Ce paradox amar! În așa zisul spațiu ocrotitor al muritorilor, dăinuie veșnic un miros nemuritor de medicamente, de sânge, urină și mâncare. Mirosul nu moare, precum oamenii, aici.
Doru stă în tăcere, întins în pat, conectat la aparate, înconjurat de seringi și perfuzii. Cerșește viața, ca ultimul cerșetor disperat de pe stradă.
El, Doru, omul puternic, viguros, patima întruchipată, se degradează încet. Cu picioarele proaspăt amputate, simte că se transformă într-o apăraie gălbuie, o adunătură de carne bună de nimic.
Așa schilodit și mutilat, absorbit de un somn profund, derulează în minte, episoade din viața lui, când nu cunoștea nimicnicia.
Orfan de mic, îl știu pe Doru din copilărie, trăind printre oameni, mulți oameni.
A gonit mult, în zi și în noapte, în așternuturi albe, dantelate, în pod de palmă, în atingeri timide de piele, în sărutări prezente, în mângâieri absente, în suspine scurte și oftaturi lungi. A zâmbit din colț de profil masculin-feminin, cocoțat pe o sprânceană. A trăit cu țipete înăbușite, cu scrâșnit din dinți, cu lacrimi pe derdelușul obrajilor, cu pumnii strânși-strânși de mânie și neputință.
A călătorit pe distanțe mari, uneori cu bilet dus-întors, alteori cu bilet doar dus…dus…dus…
A trăit cu prețul fiecărui respir, oftând printre rânduri, din plic în plic.
Îmi aduc aminte că în adolescență era tare îmbujorat și zvăpăiat. Cu trecerea timpului, parcă a învățat să trăiască mai domol, mai cu liniște în suflet, era parcă mai taciturn. Avea o paliditate în obraji, demnă de suflete nobile.
Doru a trăit…a trăit și atât.
Își amintește de acel moment când…
…din somn este trezit de o ceartă acerbă a aparatelor. Se zvârcolește puternic în pat, țipă din toate mădularele rămase vii. Omoară sunetele stridente și pe el odată cu ele.
…moare Doru…a murit…a murit doru…a murit dorul?
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s