Disecție – Han Kang

 Romanul „Disecție” e genul acela de carte care mă urmărește și nu mă lasă până nu pun mâna pe ea. A ajuns în biblioteca personală, când eram la un eveniment în Ceainăria Cărturești, în urmă cu câteva luni. Stăteam de vorbă cu prieteni de-ai mei, timp în care omul meu dispare în librărie printre rafturi. Îl văd că se duce la casă cu 2 cărți în brațe. Le cumpără și le îndeasă în ghiozdan. Ajunși acasă, curioasă de fel, îl întreb ce cărți a luat. Le scoate din ghiozdan, văd titlul și coperta acesteia și îmi pică greu la stomac. Nici nu mai țin minte care era a doua. În sinea mea îmi spun că eu pe asta sigur nu o citesc. Duminica trecută aveam chef să citesc o carte strașnică-așa cum îmi place mie să spun. Am tot auzit la radio-ul pe care îl ascult zilnic un spot cu și despre ea și mă tot uitam prin bibliotecă ce aș putea citi și mă opream la ea mereu.

 În timpul lecturii, mă gândeam dacă am mai citit vreuna care să surprindă atâta cruzime de care e capabil omul. Omul puterii. Mi-a venit în minte „Omul în căutarea sensului vieții” de Viktor Frankl, dar nu se compară, deși în viziunea mea au ceva în comun.

Han Kang (însăși autoarea cărții de față, fiica scriitorului Han Seung-won), înainte cu câteva luni de masacrul din 1980, se mută din Gwangju (Coreea de Sud) și vând casa unei familii cu 3 băieți. Avea 10 ani când a auzit prima oară despre revolta din orașul Gwangju, din discuțiile celor mari, relatate în șoaptă, departe de cei mici ai casei.

 Astfel află de Dong-ho, mezinul familiei mutate în casa ei natală, fost elev al tatălui său, care în acele zile de revoltă a civililor în lupta lor pentru dreptate și libertate, își caută prietenul dispărut și ajunge să fie de ajutor unui grup de tineri ce strâng laolaltă cadavrele morților în clădirea prefecturii din oraș, așteptând că acestea să fie revendicate de către rude.

 După ani, Han Kang revine în oraș și începe o cercetare a acelei perioade. Reușește să îl întâlnească pe fratele mai mare al lui Dong-ho și primește acceptul său de a scrie un roman despre mezin cu o singură codiție: să scrie despre el „așa cum se cuvine”.

 Romanul suprinde imagini înfiorătoare despre cum armata a ucis cu cruzime civili, inclusiv mame și copii, cum a maltratat oameni în moduri în care, vorba aia, mintea umană nu le poate închipui. Dar ce ironie, ba da, mintea umană le poate închipui, cel puțin în contextul de față.

 Cartea este structurată în 7 capitole, fiecare povestit din perspectiva unor personaje diferite, care au trăit acele clipe, au murit în acele zile, sau au fost închiși și maltratați, reduși ca oameni la doar o bucată de carne și care, supraviețuind acelor vremuri, au fost eliberați. Dar suferința s-a cuibărit de-a lungul vieții lor, în memorie, în pântec, în carne și în oase.

 Fiecare capitol te zgâlțâie din toate mădularele, însă cel mai răvășitor a fost pentru mine, al doilea. Capitolul în care întâmplările sunt relatate din perspectiva prietenului lui Dong-ho, cel dat dispărut. E un suflet, care stă lângă propriul corp, până ajunge la groapa comună în care este aruncat și ars într-un final, alături de celelalte cadavre. Vorbește despre ultimele clipe din viața sa. Simte și alte suflete în preajmă, însă nu le poate vedea, nu poate vorbi cu ele. Doar le simte.

 Romanul ăsta, deși e foarte crud și tulburător, e un bun reminder. Să scoatem capul din ceea ce facem zi de zi și să ne gândim cum avem grijă de sufletul nostru, cum îl oblojim, cum îl îmbogățim, în fiecare clipă a vieții noastre, până când își va lua zborul, precum un pui de pasăre.

„Tânăra pasăre ce zboară din trupul unui om atunci când acesta trece în neființă, oare în ce parte a corpului sălășluiește când omul e în viață? În mijlocul frunții încruntate? Deasupra capului, ca o aură? Sau într-o cameră a inimii?”

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s